Coğrafi İşaretler Tescil Belgesi Sertifikaları Arıcılara Takdim Edildi

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi'nin (PİKOM) desteklenmesinde yürütülen çalışmalar sistemi, bakanlık işaretleri denetim teknolojileri dahil olan ve bu süreç başarıyla denetlenen arıcılara Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Sertifikası, senato merkezinde düzenlenen törenlerle takdim edildi.
Törene; Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Çelik'in yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdulhakim Koçin, Merkez Müdürü ve PİKOM Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Ebubekir İzol, Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Davud Karahan ve Bingöl İli Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba ve belge almaya hak kazanan arıcılar katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl Balı'nın Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 07 Ekim 2022 tarihinde Coğrafi İşaret ile tescil edildiğini hatırlatarak, bu sürecin üniversitenin öncülüğünde başarıyla tamamlandığını belirtti. Prof. Dr. Çelik, bu tescilin sadece Bingöl Üniversitesi'nin akademik gücü olmadığını, aynı zamanda yerel üreticilere sunulan katkıyı da pekiştirdiğini vurguladı.
Prof. Dr. Çelik, Coğrafi İşaret logosu kullanım hakkı kazanan arıcılara ilişkin olarak, “2023 yılı itibarıyla 25 arıcımız, denetimlerden başarıyla geçerek Coğrafi İşaret logosu kullanma hakkını elde etti. 2024 yılı itibarıyla 14 yeni başvuru alındı ve 9 arıcımız, gerekli denetimlerden başarıyla bu hakkı kazandı. Arılıklar yılda üç kez denetleniyor ve ballarımız, üniversitemiz laboratuvarlarında ayrıntılı bir şekilde analiz ediliyor” açıklamalarında bulundu.
Üreticilere Ciddi Ekonomik Fayda Sunuyor
Bingöl Balı'nın güvenli ve yüksek kaliteli bir ürün olarak pazarda yer garanti altına alan bu denetim sürecinin, arıcıların değerlerini artırmaya ve onları ulusal ve uluslararası pazarda rekabetçi olduğunu belirten Prof. Dr. Çelik, tescil sürecinin sadece kaliteyi artırmakla kalmayıp, yerel üreticilere ciddi ekonomik faydaların sağlanmasını ifade etti.
Bingöl Balı'nın Coğrafi İşaret Tescili’nin 10 Temmuz 2024 itibarıyla Avrupa Coğrafi İşaret Tescili ile taçlandığını bildiren Prof. Dr. Çelik, “Bingöl Balı artık sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da tanınan ve güvenilen bir marka haline gelmiştir. 2025 yılından itibaren Bingöl Balı'na Avrupa Coğrafi İşaret logosu kullanım hakkı verilecektir” dedi. Prof. Dr. Çelik, Bingöl Üniversitesi olarak tescil sürecinin koordinasyonunu üstlenmeye devam edeceklerini ve hem yerel hem ulusal hem de uluslararası denetimlerin titizlikle takip edileceğini belirtti.
Merkez Müdürü Dr. Ebubekir İzol, kısa bir sunum yaparak, satış işaretleri tescili sürecinde veri aktarımı sağlayan İl Arı Yetiştiriciler Birliği, Bingöl Belediyesi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'na teşekkürlerini iletti. Ayrıca, üniversitemizin Arı ve Doğal Ürünler Ar-Ge ve Ür-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi, Arıcılık ve Arı Yetiştiriciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türk Patent ve Marka Ofisi ile bu süreçte emek veren görevlilerine de katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti. Sürecin her aşamasının, ortak paydaşlarla titizlikle ve yüksek hassasiyetle yürütüleceği bildirildi.
Törenin sonunda, denetim sürecini başarıyla tamamlayan ve ürünlerinin coğrafi işaret standartlarına uygun olduğunu kanıtlayan arıcılara Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri takdim edildi.